De slotdag
Dit toernooi beleefde een ongemeen spannende slotdag.

In de juniorenklasse wist Laura Andriessen haar koppositie op de valreep te consolideren en met 9 punten het kampioenschap in de wacht te slepen. Met 8 punten volgden ex aequo op de tweede plaats titelverdedigster Ingrid de Kok en Judith van Beek. Vanwege een groter aantal winstpartijen was het zilver voor Ingrid de Kok en het brons voor Judith van Beek. De concurrentie volgde op eerbiedige afstand.

In de aspirantenklasse onttroonde Heike Verheul titelhoudster Mei-Jhi Wu. Met 15 punten uit 9 partijen bleef zij haar concurrente Mei-Jhi één punt voor. Derde werd Rebecca van Beek met 12 punten.

Bij de pupillen prolongeerde Lotte Aleven haar titel. Zij behaalde 22 punten uit 13 partijen. Weliswaar behaalde Karlijn Overes evenveel punten en won bovendien in een rechtstreeks duel van de titelhoudster doch op grond van een groter aantal winstpartijen ging de eindzege toch naar Lotte Aleven. De derde plaats was voor Carlein Knol met 21 punten.

De welpen speelden een eendaags toernooi over 8 ronden volgens het Zwitserse systeem. Ook hier een titelprolongatie: Gerlinda Schaafsma behaalde de maximale score met 16 punten, twee meer dan Lisa Aleven die beslag legde op het zilver. Het brons ging naar Michelle de Jong met 12 punten.

Naast de gewone prijzen kregen alle 4 de groepswinnaars voor een jaar de “Ton van den Elzen Wisselbeker NK Meisjes” mee naar huis. Deze wisselbekers waren door Mevrouw van den Elzen ter beschikking gesteld.

Meervoudig Nederlands Kampioene Karen van Lith reikte de prijzen uit.

Als blijvende herinnering aan dit toernooi had de organisatie potloodtekeningen van zoveel mogelijk deelneemsters laten vervaardigen van de hand van Bart van der Kraan, de vader van een van de jeugdleden van Heijmans Excelsior Damvereniging. Van 8 deelneemsters worden de tekeningen zo mogelijk nog nagestuurd. Deze karikaturen (Het woordenboek zegt: “spotprent, met overdrijving van de eigenaardigheden”) vielen bij de dames zeer in de smaak. Dit was duidelijk weer eens wat anders dan in de spiegel kijken.

Heijmans Excelsior Damvereniging bedankt alle gastgezinnen, arbiters, wedstrijdleiders en organisatoren voor hun belangenloze bijdrage om dit toernooi tot een succes te maken. Onze dank gaat uiteraard ook uit naar onze sponsoren.

En voor de deelneemsters, die niet in de prijzen zijn gevallen nog een laatste tip: Deelnemen is belangrijker dan winnen!!